Consultaties Voedselallergieën en -intoleranties

Voedselallergieën en -intoleranties

Voedselallergieën


Voedselallergieën kunnen optreden door een ongewone reactie van ons immuunsysteem. Ons immuunsysteem beschermt ons tegen indringers van buitenaf zoals bacteriën en virussen. Wanneer het lichaam zich echter "vergist", kan het ook gaan reageren op stoffen die we binnenkrijgen via onze voeding. Dit zijn voornamelijk eiwitten in de voeding. Het lichaam produceert antistoffen tegen een specifiek eiwit en bij een volgende inname kan dit leiden tot een reactie. De enige manier om geen reactie te verkrijgen is dus om het bepaalde voedingsmiddel strikt te vermijden.


Allergieën worden opgedeeld in 2 soorten:

- IgE gemedieerde allergieën: hierbij kunnen er antistoffen aangetoond worden in het bloed (we spreken van sensibilisatie als er antistoffen in het bloed aanwezig zijn maar het voedingsmiddel geen reactie uitlokt). Indien het voedingsmiddel klachten uitlokt, is dat meestal duidelijk na 15-20 minuten.


- niet-IgE gemedieerde allergieën: hierbij kunnen geen antistoffen aangetoond worden in het bloed maar is er wel sprake van een reactie bij de inname van een specifiek voedingsmiddel. De klachten treden dan meestal vertraagd op, na 24-48 uur.


Klachten van een voedselallergie kunnen zich uiten in verschillende delen van het lichaam zoals

- de huid

- de luchtwegen

- het maag-darmstelsel

- de hersenen

- het hart


De 14 meest voorkomende allergenen (en ook de allergenen die wettelijk gezien op een verpakking moeten worden aangeduid) zijn:

Koemelk          Pinda          Schaaldieren          Kippenei          Noten          Schelpdieren     Sesam   

Soja                 Vis              Mosterd                  Tarwe               Lupine        Selderij              Sulfieten


Een voedselallergie manifesteert zich bij iedereen anders, ook de ernst van de reactie is bij iedereen anders. Het is dus heel belangrijk om dit met de huisarts/specialist te bespreken. Op basis van dit advies kan dan het dieet opgesteld worden. Het is namelijk de bedoeling om ervoor te zorgen dat het dieet zo uitgebreid mogelijk blijft, zonder onnodige beperkingen.


Een voedselallergie kan in de loop van de jaren milder of ernstiger worden, daarom is het belangrijk om regelmatig een afspraak te maken bij uw specialist of uw allergiediëtist.


Voedselintoleranties


Bij voedselintoleranties speelt het immuunsysteem geen rol. Hier kunnen verschillende factoren een rol spelen:

- een tekort aan enzymen (vb. lactose-intolerantie)

- een tekort aan een transporteiwit (vb. fructose-intolerantie)

- een overgevoeligheid aan stoffen die van nature in voedingsmidelen voorkomen (vb. histamine en andere pseudo-allergenen)

- een overgevoeligheid aan stoffen die toegevoegd worden aan bepaalde voedingsmiddelen (vb. pseudo-allergenen)


Bij een voedselintolerantie ligt de tolerantiegrens bij iedereen anders. Met andere woorden, sommige personen verdragen meer van het voedingsmiddel dan anderen, vooraleer er klachten optreden. Het is dus belangrijk om deze persoonlijke tolerantiegrens te bepalen.


De klachten bij een voedselintolerantie variëren van heel mild tot heel ernstig en kunnen zich uiten tot 3 dagen na inname van het triggerende voedingsmiddel. Ook deze klachten kunnen optreden in verschillende organen:

- de huid

- de luchtwegen

- het maag-darmstelsel

- de hersenen

- het hart


Bij een voedselintolerantie is het dus vaak niet nodig om een voedingsmiddel volledig te vermijden. Er wordt gestart met een eliminatiedieet, gedurende enkele weken. Als de klachten verbeteren, start de herintroductiefase. In deze fase wordt dan de tolerantiegrens bepaald en op basis hiervan, wordt het verdere dieet uitgewerkt. Ook hier is het dus de bedoeling om een zo uitgebreid eetpatroon te bekomen, zonder onnodige restricties.

 

Ook pseudo-allergieën horen onder voedselintoleranties. Bij een pseudo-allergie lijken de klachten heel sterk op allergische klachten maar speelt het immuunsysteem opnieuw geen rol. De klachten kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen zich opnieuw uiten tot 3 dagen na inname. De werking van het dieet is hetzelfde als die bij een voedselintolerantie, met een eliminatiefase en een herintroductiefase.


1e consult: 60 minuten - € 65,00

Volgende consulten: 30 minuten - € 32,00